iPhone beeldschermen

Display

Er zijn heel veel soorten beeldschermen voor je smartphone. Er zijn de ips-lcd, AMOLED, Super-AMOLED en nog veel anderen. Er zitten heel veel verschillen in de soorten schermen. Zo is er voor elk apparaat een andere display en andere maten. Om de schillen wat duidelijker te maken staat hieronder een overzicht van alle displays.

Schermsoorten

Er zijn in feite twee soorten telefoonschermen: de lcd-schermen en de AMOLED-schermen. Maar ook binnen deze schermen zitten weer verschillende variaties. Er is er vaak niet per se één beter maar het ligt er ook aan wat je zelf wil en fijn vindt. Daarom kun je dit overzicht gebruiken om een keuze te maken.

LCD beeldschermen

Het eerste scherm is een LCD scherm. Dat staat voor liquid crystal display. Dit betekent dat er een lichtbron in je telefoon zit, en voor deze lichtbron zit een scherm met heel veel verschillende pixels erin. Deze pixels veranderen van kleur en zo zie je dus verschillende kleuren op je telefoon. Een lcd-scherm kan nooit helemaal zwart beeld vertonen omdat er altijd een licht schijnt achter je beeldscherm. Een ander voordeel van een lcd-scherm tegenover een AMOLED-scherm is dat de helderheid hoger kan, dit verbruikt tegelijkertijd wel meer energie.

Ook binnen lcd-schermen zijn er weer verschillende displays, ips-lcd en fft-lcd. Ips-lcd is het nieuwste soort scherm van lcd-schermen. Deze kunnen kleuren beter en duidelijker laten zien en deze kleuren zijn vanaf over waar je kijkt hetzelfde. Apple en LG gebruiken dit soort beeldscherm voor al hun smartphones. Bij iphones zijn de beelden zo scherp omdat zij de pixels zo klein hebben gemaakt dat je ze met het blote ook niet kan zien.

Het andere soort display is tft-lcd. De kwaliteit is minder dan van de ips-lcd en bij deze zijn de kleuren ook minder goed. De kwaliteit van de kleuren kan anders zijn vanaf een andere kijkhoek.

AMOLED beeldschermen

Het grootste verschil tussen lcd-schermen en AMOLED-schermen is dat bij een AMOLED display de kleine pixels zelf licht uitstralen. Daardoor schijnt er dus geen licht achter de display en als de pixels geen licht uitstralen is het beeld helemaal zwart. Dat kan een lcd-scherm niet doordat die wel backlight heeft. Ook verschilt dit zwarte beeld niet alleen in kwaliteit en kleur maar ook in energieverbruik. De telefoons die een AMOLED-scherm hebben zijn ook dunner dan telefoon die gebruik maken van een lcd-scherm. Dit komt doordat er geen licht achter hoeft dus het scherm kan dunner zijn dan een lcd-scherm. Samoled staat voor Super AMOLED en wordt veel gebruikt bij Samsung smartphones. Bij dit soort displays zit het touchscreen in het beeldscherm en niet op een laag die over het scherm heen zit. Daardoor is het nog dunner en werkt het touchscreen nog beter dan bij AMOLED of lcd-schermen